HomeSurinamcookingKip Rollade

Kip Rollade

Een kip rollade maken doe je niet altijd alhoewel het heel simpel is om te maken en de smaken zijn erg lekker. Je kan ook eindeloos variëren qua smaak. Vandaag maken we een lekkere kip rollade met Surinaamse kruiden. Deze rollade is niet zomaar een gerecht; het is een viering van smaken, texturen, en het samenbrengen van mensen. Probeer de kip rollade een dage van te voren te maken zodat het lekker kan opstijven in de koelkast en de smaken er nog meer intrekken.

kip rolladePin
kip rollade

Kip rollade is meer dan alleen kip opgerold. Het is een kunstwerk van kruiden, langzaam garen, en perfecte balans. Of je het nu in de oven bakt, het langzaam laat sudderen op de bbq, of het traditioneel braadt, elke methode heeft zijn charme. Je kan ervoor kiezen om een naturel kip rollade te kopen bij de slager en deze dan aan de buitenkant en met sausjes te marineren. Ik beschrijf hieronder een zelfgemaakte rollade.

Ingrediënten voor een rollade voor 4 personen

  • 600 gram kipfilet of kippendij net wat je zelf lekkerder vindt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • 1 theelepel geraspte laos of laospoeder
  • 1 theelepel kentjor
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel voor extra pit)
  • 1 ui geraspt
  • 60 gram boter

Bereiding

De voorbereiding is net zo belangrijk als het koken zelf. Hier is hoe je de kip perfect marineert en klaarmaakt voor de rollade. Als eerste ga je de kip wassen met citroen of azijn. Dep de kip dan goed droog alvorens je de kip gaat marineren. Probeer zo plat mogelijke plakjes kip te maken dan rolt het beter namelijk.

- Advertentie -

De marinade is simpel. Gebruik alle kruiden hierboven en masseer het in je kip. Je rollade vlees is nu gemarineerd en nu gaan we even creatief een mooie rollade maken. Probeer de kip zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen en probeer hierbij niet te overlappen.Kleine gaatjes zijn geen ramp, maar probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen voor een mooie, dichte kip rollade. Rol vervolgens de kipfilet zo strak mogelijk op. Draai eventueel de zijkanten waar de uiteinden van het huishoudfolie komen nog even rond. Je wilt een zo compact mogelijk, strakke kip rollade krijgen. Leg dan minimaal 3 uur (liefste een dag) in de koelkast zodat het kan opstijven.

De eenmaal opgesteven kip rollade haal je uit de koelkast en je verwijdert voorzichtig de folie. Nu gaan we het keukentouw erom heen binden. Knip even lange strengen van het touw en bind ze één voor één om het vlees, op ongeveer een centimeter afstand van elkaar. Begin in het midden, doe daarna de uiteinden en vul de ruimte daartussen op met meer touw. Mocht het nodig zijn, dan span je nog een lange draad over de gehele lengte van het vlees. Zodat je een ruit achtige vorm hebt. Je kip rollade is nu klaar voor de pan.

Verhit de boter in een pan en braad de rollade voorzichtig om en om zodat het een lekker knapperige buitenlaag krijgt. Zodra alle zijkanten zijn aangebraden dan kan de rollade in een ovenschaal. De rollade laat je dan gaar braden voor circa 45-60 minuten. Ik gebruik altijd een vlees thermometer, de kern van de kip rollade moet tussen de 70-72 graden zijn dan is het gaar maar lekker mals en niet te droog.

Tips:

Een goede saus kan je rollade van geweldig naar buitengewoon tillen. Je kan kiezen voor een champignon roomsaus, uiensaus, pepersaus of een currysaus.

Ik heb de rollade niet gevuld in dit recept. Echter je kan ook de rollade vullen met kaas of ham. In plaats van een grote rollade kan je ook mini kip rollades maken.

Het lekkerste is om de rollade te eten met aardappeltjes en een lekkere knapperige groenten. Maar kip rollade kan ook gegeten worden met een rijst gerecht en Surinaamse groenten. Bijvoorbeeld Tayerblad en lekker witte rijst.

- Advertentie -