HomeSurinamcookingChinees geroosterde buikspek

Chinees geroosterde buikspek

Een goed stuk Chinees geroosterde buikspek is heerlijk op zijn tijd. Het lekkerste is natuurlijk om buikspek zelf te maken. Veel mensen denken dat het moeilijk is maar het tegendeel is waar. Chinees geroosterde buikspek is makkelijk zelf te maken want je hebt alleen een oven nodig. Natuurlijk is dit recept van buikspek door de Chinezen overgewaaid naar Suriname en we maken het bij een heerlijke Tjauwmin of als zij gerecht bij een rijst gerecht. Bekijk het recept hieronder:

Chinees geroosterde buikspekPin

Benodigdheden:

 • 1.5 kg buikspek met zwoerd
 • 2 teentjes knoflook
 • stukje geraspte gember/ of poeder
 • 1½ el Shaoxing rijstkookwijn
 • 1 el Chinese vijfkruidenpoeder
 • 1 el sojabonenpasta
 • 1 tl witte peper
 • 1 tl suiker
 • ½ tl zout
 • 1 el azijn
 • zwoerdprikker
 • aluminiumfolie

Voorbereiding:

Eerst maak je het zwoerd schoon door het mes schuin op het zwoerd te plaatsen en van je af te schrapen. Herhaal deze stap totdat het oppervlak schoon is en spoel dan het vlees af met water. Maak met een scherp mes inkepingen in het varkenszwoerd zodat het gelijkmatig gemarkeerd is met tussenruimten van 1 cm.

- Advertentie -

Probeer het vlees niet te raken en snij alleen in het vel. Leg het varkensvlees op een rooster, met het zwoerd naar boven, boven de gootsteen. Giet voorzichtig kokend water over het varkenszwoerd. Dep droog met keukenpapier en laat 10 minuten afkoelen.

Vervolgens meng je ondertussen knoflook, gember, vijfkruiden, soja, hoi sin, sherry en suiker in een aardewerken of glazen schaal die groot genoeg is voor het buikspek. Daarmee marineer je het varkensvlees. Wel met de huid naar boven. En zorg ervoor dat er geen marinade op de huid komt. Dit heeft alles te maken met het krokant krijgen van de bovenkant.

Daarna koel je de zwoer minimaal 6 uur maar het mooiste is natuurlijk een dag van tevoren zodat de varkenshuid kan drogen. Zorg er wel voor dat je de zwoerd niet afdekt, want de gekoelde lucht zorgt er namelijk voor dat het zwoerd droog wordt.

Bereiding in de oven

Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een braadslee met folie dit zorgt ervoor dat je oven niet al te vies wordt. Pak het vlees stevig in met aluminiumfolie en laat de bovenkant vrij. Rooster het vlees circa 45 minuten en haal daarna de aluminiumfolie eraf. Nu kan je de folie eraf halen en braad het nog even zonder.

Bewaar de marinade en leg het varkensvlees in de braadslee en smeer vervolgens klein beetje azijn op de zwoerd. Braad 45 minuten of tot het varkensvlees gaar is. Bestrijk de huid lichtjes met olie. Bestrooi met zout en plaats onder een hete grill tot de huid knapperig en goudkleurig is ongeveer 30 minuten.

Als je het Chinees geroosterde buikspek nog niet krokant genoeg vindt, zet dan als laatste de grill stand van je oven op de hoogste stand en gril voor circa 5 minuten. Echter blijf erbij, want het kan snel aanbranden. Laat het spek eventjes rusten op een rek voordat je het aansnijdt.

Mocht je het lekker vinden dan kan je met de bewaarde marinade een jus maken. Doe de marinade in een steelpannetje en breng aan de kook. Vervolgens meng je een klein beetje maizena met water en roer dit er goed in zodat je jus dikker is

- Advertentie -