HomeSurinamcookingBoulanger (Surinaamse aubergine)

Boulanger (Surinaamse aubergine)

Aubergine is een groente soort die op veel verschillende manieren bereidt kan worden. De meesten mensen grillen de aubergine met wat peper en zout. Je kan er alle kanten mee op. In mijn keuken bereid ik de Boulanger (aubergine) gestoofd en met zoutvlees en masala. Onderstaand recept is voor 4 á 5 personen.

BoulangerPin

Benodigdheden:

  • 4 Boulanger (Aubergine)
  • 1 teentje knoflook
  • ui ( versnipperd)
  • 1 theelepel masala
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel tuinkruiden bouillon (of 1 maggi blokje)
  • 150 gram zoutvlees

Bereiding:

Het zoutvlees wassen en uitkoken. Doe het zoutvlees in de pan met water en kook dit ongeveer 30 minuten zodat het vlees wat zacht is geworden. Snij het vlees daarna in blokjes van 1 centimeter en leg apart. Bij de boulanger haal je de bovenkant eraf en de schil. Doe dit erg dunnetjes zodat er niet teveel van de groenten vermorst wordt. Snij dan de boulanger in blokjes van ongeveer 2 a 3 centimeter.

- Advertentie -

Neem een pan met deksel en fruit dan in de olie de versnipperde ui en een teentje knoflook. Eenmaal glazig kan de tomatenpuree en het theelepeltje masala erbij. Even 2 minuten doorbakken en daarna kunnen de stukjes zoutvlees erbij. Bak deze mee en na 5 minuten kunnen de stukjes zoutvlees er weer uit en leg deze weer apart in een kommetje.

Doe dan de blokjes boulanger in de pan en roer dit goed om zodat de masala helemaal mengt met de groenten. Het vuur kan nu iets lager anders brandt de groenten aan. Strooi er dan een lepeltje tuinkruiden bouillon over. De deksel mag erop en het voor weer iets lager zodat het kan stoven. Om de 5 minuten moet er even geroerd worden in de pan om te zien of de groenten niet aanbakt.

Na 20 minuten is de aubergine zacht en bijna klaar. Schep dan de blokjes gebakken zoutvlees weer door de groenten en stoof deze nog 5 minuten. Zodra het klaar is kan je met een grote lepel de extra olie die er eventueel extra op komt drijven eruit scheppen en weggooien. Deze groenten serveren met rijst.

Tips:

Bij het snijden van de boulanger leg ik altijd een vergiet in een bak met water. De gesneden boulanger drijven dan in het water. Dit doe ik zodat de groenten niet bruin wordt. Zodra het schilletje er af is dan veranderd de kleur namelijk.

Voor degene die van een beetje pittig eten houden is het lekker om de laatste 5 minuten een hete peper mee te koken. Even op de peper drukken zodat het sap van de peper zich vermengd met de groenten.

Ik heb zoutvlees gebruikt voor dit recept. Het kan natuurlijk ook gecombineerd worden met zoute vis, rundvlees en zelfs zonder vlees.

- Advertentie -