HomeSurinamcookingSopropo

Sopropo

Sopropo is de Surinaamse benaming van de vrucht die afstamt van de komkommer familie. Sopropo’s zijn tussen de 20 en 30 cm lang, hebben een ovale vorm en een golvend oppervlak. Daarnaast heeft het een typische bittere smaak! In Nederland is de sopropo beter bekend als de bittermeloen.

SopropoPin

Deze groente wordt ook veel gegeten in Aziatische en Afrikaanse landen, in deze landen is sopropo bekend onder een andere benaming. In India en Afrika landen wordt het “Karela” of “Karaila”, genoemd, in Thailand “Mara” en in Indonesië kent men de sopropo als: “paria”, “peria” of “pare”. In dit recept zal ik deze groenten op de Surinaamse manier beschrijven en dan de variatie met gerookte kipfilet.

Benodigdheden:

  • 3 sopropo’s
  • 1 versnipperde ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 maggiblokje of 2 theelepeltjes tuinkruiden bouillion
  • 4 eetlepels olie
  • 1½ eetlepel suiker
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 stuk gerookte kipfilet (200 gram)

Bereiding:

Was de sopropo met wat zout onder de kraan door met je handen goed heen en weer te wrijven. Snij vervolgens iedere sopropo in twee helften. Verwijder dan de zaden en de vezelige kern aan de binnenzijde.

- Advertentie -

Snij het klein zodat er halve maantjes ontstaan van ongeveer 2 a 3 millimeter. Snij daarna de gerookte kipfilet in blokjes.

Breng in een ruime pan de 4 eetlepels olie op vuur en fruit de knoflook en ui. Daarna de tomatenpuree mee bakken met de blokjes gerookte kipfilet. Bak deze ongeveer 5 minuten op een niet al te hoog vuurtje zodat de gerookte kipfilet lekker krokant wordt.
De sopropo gaat daarna in de pan tezamen met de maggiblok en de 1½ eetlepel suiker. Roer dit goed door elkaar en laat kook de groente gaar in ongeveer 15 minuten met een dichte deksel op half hoog vuur. Draai af en toe om er zeker van te zijn dat de groente niet aanbrand.

Serveer de sopropo met rijst en een bakabana ernaast.

Tips:

De Sopropo kan gegeten worden met zowel vlees als vis. Je kan in plaats van gerookte kipfilet ook zoutvlees, garnalen, rundvlees, tofu, bakkeljauw of worstjes gebruiken.

 Deze groenten kan ook zonder vlees erdoorheen gemaakt worden. Laat dan de gerookte kipfilet gewoon weg. Serveer dan de sopropo alleen en dan apart bijvoorbeeld de Ketjap kip.

- Advertentie -

1 gedachte over “Sopropo”

  1. Pingback: Gevulde sopropo

Reacties zijn gesloten.