HomeSurinamcookingZuurkool op z’n Surinaams

Zuurkool op z’n Surinaams

Zuurkool op z’n Surinaams is toch wel één van mijn lievelingsgerechten vooral als het op deze manier gemaakt wordt. Bij de gedachte alleen loopt het water in mijn mond. De combinatie van het zure met zout en lekker aardappeltjes erbij.

Zuurkool op z’n SurinaamsPin

Benodigdheden:

 • 1 pakje zuurkool (naturel)
 • 5 grote aardappelen ( stevige)
 • 3 eetlepels tomaten puree
 • 1 ui ( versnipperd)
 • 1 teentje knoflook (geperst)
 • 1 kopje water
 • mespunt witte/zwarte peper
 • 4 eetlepels olie
 • 250 gram zoutvlees
 • 2 pimentbollen
 • 1 takje soepselderij
 • 2 maggiblokjes

Bereiding:

Kook eerst het zoutvlees uit. Door het vlees in een pannetje met water te doen tezamen met de pimentbollen en het takje soepselderij. Laat ongeveer 30 minuten uitkoken. Snij daarna het vlees in kleine stukjes, blokjes van ongeveer 1 cm.

Snij de aardappelen in grote blokken, de grote is erg afhankelijk van hoe je het zelf wilt hebben maar niet te klein anders wordt het puree. Neem de zuurkool uit de verpakking leg het op een snijplank en snij het nog even een aantal keer dwars en dan in de lengte zodat je niet van die lange draden hebt. Doe het in een vergiet en speel 1 keer af. Knijp al het overtollige vocht eruit.

- Advertentie -

Neem een ruime pan of een wok maar het moet wel een deksel hebben. Doe daarin de olie. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg dan de eetlepels tomatenpuree toe. Als dit een beetje glazig wordt voeg je de zoutvlees toe. Laat dit goed mee bakken. Blijf roeren anders brandt het aan. Na ongeveer 5 minuten haal je de stukjes zoutvlees uit de pan leg die even apart ( zonder de olie mee te nemen).

Doe nu de aardappelen bij het mengsel. Roer goed om en doe er 1 maggiblokje en 1 kopje water bij. Doe de deksel erop en laat even stomen. Blijf af en toe wel even opletten dat het niet aanbrand. Is dit wel het geval doe het vuur dan iets zachter.

Als de aardappelen half gaar zijn ( controleer dit even zelf met een vork). Voeg je de zuurkool toe. Roer alles goed om en voeg dan weer 1 maggiblokje toe en een mespuntje witte/zwarte peper. Laat dit stomen. Ongeveer 25 minuten. Maak af en toe de deksel open en roer goed om. Merk je dat er te weinig vocht in zit en brand het een beetje aan doe er nog 1 half kopje water bij. Als er 20 minuten om zijn voeg je de zoutvlees toe. Roer goed om en na 5 minuten is je zuurkool klaar.

Tips:

In plaats van zoutvlees kan natuurlijk ook rookworst of kipfilet gebruiken. Je hoeft deze dan niet voor te koken. Vegetarische zuurkool is net zo lekker. Maak het klaar zoals hierboven beschreven en laat punt 1 weg.

Zuurkool wordt door de Surinaamse bevolking altijd met rijst gegeten. Persoonlijk vindt ik het lekker als er iets meer aardappelen in zitten zodat het gewoon zonder rijst gegeten kan worden.

Voor degene die van pittig houden kan je er natuurlijk ook een beetje sambal bij doen of een madamme jeanette peper mee laten stomen bij het geheel en dan later serveren met een stukje peper ernaast.

- Advertentie -