HomeSurinamcookingJavaanse bami

Javaanse bami

De Javaanse bami kent zijn oorsprong zoals de naam het al verklapt uit Java (Indonesie). In tegenstelling tot Tjauw min, is de Javaanse bami dikker en donkerder van kleur. De Javaanse bami is op zich voller van smaak doordat er gebruik wordt gemaakt van typische Surinaamse specerijen en kruiden.

Javaanse bamiPin

De twee bekendste plaatsen in Surinaamse waar men de enige echte Javaanse bami kan kopen zijn: Lelydorp en Blauwgrond. In dit recept kiezen wij voor de variatie Javaanse bami met kipsaté. Het recept is voor 4 personen en de bereidingstijd is ongeveer 50 minuten (exclusief de tijd voor het laten intrekken van de marinade voor de kipsaté)

Benodigdheden:

  • 1½ pak spaghetti
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 2 fijngehakt teentje knoflook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels gekruide ketjap (zoet-zout)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 maggiblokjes (of twee theelepels tuinkruidenbouillion)
  • 1 theelepel trassi (verkruimeld)
  • 2 takjes fijngesneden bladselderij
  • snufje zwarte peper

Bereiding:

Eerst kook je de spaghetti in een ruime hoeveelheid met wat zout en 1 eetlepel zonnebloemolie, in circa 8-10 minuten beetgaar. Nadat de bami beetgaar is deze meteen afgieten en afspoelen met koud water. Zorg er wel voor dat de bami goed uitlekt.

- Advertentie -

Vervolgens plaats je een wok op vuur met de resterende eetlepels zonnebloemolie. Daarna fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui, de fijngehakte teentjes knoflook en de verkruimelde trassi tot dat de geur vrijkomt. (let op de geur kan best heftig zijn.)

Voeg hierna de bami (beetgaar) toe en ervoor zorg dragen dat de bami goed vermengd met de ui, knoflook en trassi door het goed om te scheppen.

Vervolgens voeg je aansluitend de gekruide ketjap, ketjap manis, suiker en snufje zwarte peper toe. Maar blijf het goed omscheppen.

Als laatste stap verkruimel je de maggiblokjes en voeg deze ook toe aan de bami. Ook weer geheel vervolgens 10 minuten laten doorbakken en gedurende het bakken blijven omscheppen. Daarna doe je het vuur uit en strooi de fijngesneden bladselderij over de Javaanse bami heen. Serveer dan de Javaanse bami met 3 kipsaté stokjes en pindasaus.

– Voor de benodigdheden en bereiding van de sate zie het recept: Kipsaté
– Voor de benodigdheden en bereiding van de pindasaus zie het recept: Pindasaus

Tips:

Als garnering gesneden tomaten en komkommer op azijn toevoegen. Een gebakken ei, in dunne reepjes gesneden is erg lekker bij de Javaanse bami.

- Advertentie -

1 gedachte over “Javaanse bami”

Reacties zijn gesloten.