HomeSurinamcookingGebakken rijst (Bhoedjel bhaat)

Gebakken rijst (Bhoedjel bhaat)

Dit recept is ingezonden door Reshma uit Rotterdam. Bhoedjel bhaat is een eenvoudig Hindoestaans gebakken rijst gerecht. Het wordt ook wel een restjes of kliekjes gerecht genoemd. Indien je nog rijst over heb van de afgelopen dag is dit een lekkere en eenvoudige maaltijd. Vroeger werd dit meestal door de Surinaamse Hindoestanen gegeten voordat men in de ochtend op het land ging werken. Dit recept is voor één persoon en de bereidingstijd is plusminus 15 minuten.

Gebakken rijstPin

Ingrediënten:

  • 150 gram gekookte witte rijst (1 bord)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 Surinaamse peper
  • 1 teentje fijngehakte knoflook
  • snufje zout en zwarte peper
  • 1 gesnipperde ui

Bereiding Gebakken rijst:

Snij de ui, knoflook in kleine stukken, de Surinaamse peper mag in iets grotere stukken gesneden worden. Verhit de 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak hierin de zojuist gesneden uien en peper tot dat deze halfgaar zijn.

Voeg vervolgens al roerende de 2 eieren en zwarte peper toe aan het geheel. Direct het rijst geleidelijk en al roerbakkend toevoegen.

- Advertentie -

Bak het geheel ongeveer 7 a 10 minuten zodat het goed doorbakken is en voeg als laatste zout naar smaak toe.

Tips:

Om je gebakken rijst nog uitgebreider te maken kan er voor worden gekozen om vlees, bakkeljauw of gedroogde garnalen hier aan toe te voegen.

Sommigen kiezen er ook voor om een gesneden tomaat al roerbakkend toe te voegen. Als bijgerecht kan ook een Surinaamse groente of roerbak groente mix bij gegeten worden.

Er kan ook rijst gekookt worden en deze laten afkoelen voordat er wordt begonnen aan dit recept.

- Advertentie -

Reacties zijn gesloten.