HomeSurinamcookingTajerblad

Tajerblad

Tajerblad is een heerlijke bladgroenten die vaak gegeten wordt met Surinaamse kip of met een vissoort. Het is heerlijk met rijst maar kan evengoed ook gegeten worden met een aardvrucht recept zoals: Heri Heri met Bakkeljauw. Je kan deze groenten een beetje vergelijken met de Hollandse spinazie echter de smaak is iets zachter.

TajerbladPin

Benodigdheden:

  • 2 grote bossen tajerblad ( ongeveer 1kilo)
  • 1 sjalotje
  • 1 knoflook teentje
  • 1 maggiblokje of 1 theelepel tuinkruidenbouillon
  • 3 eetlepels olie
  • 1 klontje boter
  • 1 takje Surinaamse soepgroente (selderij)

Bereiding:

Verwijder de stengels van de bladeren. Als je de stengels verwijderd zorg dan dat je het dikke gedeelte bij het blad ook meeneemt (net als bij rabarber). Was de bladeren goed. Ik doe dit meestal met zout. Leg dan de bladeren op een snij plank en snij de tajerblad in reepjes. Versnipper de ui. Was de selderij en snij deze ook fijn.

Neem een pan en schenk daar de 3 eetlepels olie in. Fruit daarin het sjalotje en de hele knoflook.  Daarna de tajerblad in de pan doen. Het lijkt misschien veel maar de tajerblad slinkt (net als andijvie en spinazie). Schep de groenten goed om en doe dan de kleingesneden selderij, 1 maggiblokje en het klontje boter erbij.

- Advertentie -

Laat dit ongeveer 10 minuten doorbakken maar blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Proef of de zout naar smaak is. De tajerblad is klaar om te serveren.

Tips:

De stengels van de tajerblad kan ook gegeten worden. Was de stengels snij het onderste gedeelte ervan af. Snij dan de stengels in kleine stukjes. Deze stukjes doe je bij de overige gewassen tajerblad. En kook je net zoals hierboven beschreven.

Je kan de groenten grof maken of juist zo zacht als boter. Hoe langer je de tajerblad kookt en tussendoor klopt hoe zachter. Wil je een lekkere zacht smakende tajerblad schep dan tussentijds vaak om en klop even met je lepel.

Er zijn talloze manieren om tajerblad te maken iedereen heeft zijn eigen manier. De knoflook kan eruit gelaten worden eveneens het sjalotje. Er kan ook een theelepeltje tomatenpuree worden toegevoegd om het een andere smaak te laten krijgen.

- Advertentie -