HomeSurinamcookingGeroosterd spek

Geroosterd spek

Bij een moksi meti gerecht de wel bekende Nasi of Bami Mokis Meti. Hoort eigenlijk geroosterd eend. Helaas is de eend in de loop der jaren weggevallen. Dit omdat de smaak van eend niet voor een ieder is weg gelegd en omdat geroosterd varkens spek makkelijker verkrijgbaar is. Dit recept is niet ingewikkeld maar heeft even de tijd nodig om te bereiden.

Geroosterd spekPin

Ingrediënten:

  • 1 kilo spek stuk met zwoerd ( geen speklappen)
  • 2 eetlepels rode bonen pasta
  • 4 theelepels 5 spices poeder
  • 1 theelepel gember (geraspt) of een halve theelepel gember poeder
  • 6 teentjes knoflook (geperst) of 5 theelepels knoflook poeder

Bereiding:

Was het vlees even in azijn water of met wat citroen. Kook daarna het vlees halfgaar. In het water alleen wat zout toevoegen. dep het vlees droog en maak een marinade van bovenstaande ingrediënten en wrijf het vlees aan de bovenkant ermee in. Het gedeelte van de zwoerd blijft zoveel mogelijk ongemarineerd. prik zoveel mogelijk gaatjes in het zwoerd zodat het tijdens het bereiden lekker knapperig wordt. Marineer dit het liefst een dag voor gebruik zo niet minimaal 2 uur.

- Advertentie -

Rooster het vlees in de oven.leg het vlees zo in de oven dat het zwoerd naar boven is gericht. Hierdoor krijg je een lekker knapperige bovenkant. De oven eerste 20 minuten op 180 graden en de volgende 40 minuten op 150 graden. Snij een reepje van het vlees af en proef of deze mals is. De bereidingstijd kan iets afwijken in verband met de dikte van het stuk vlees.

Is het vlees klaar neem dan een scherp mes en snijd het geroosterd spek in reepjes. De breedte is ongeveer 1.5cm. Serveer dit met je Nasi Moksi Meti.

Tips:

Het geroosterd spek hoeft natuurlijk niet alleen gegeten te worden bij Nasi Moksi Meti. Je kan het geroosterd spek ook bij kouseband of kool.

Ik koop meestal iets meer vlees zodat ik de volgende dag nog iets over heb.

Dit geroosterd vlees kan ook gemaakt worden op de barbecue.

- Advertentie -

1 gedachte over “Geroosterd spek”

  1. Pingback: Wonton Soep

Reacties zijn gesloten.