Bij de roti kan in men in plaats van kip ook lamsvlees serveren. Het is voor de afwisseling lekker om dit eens te maken. Lamsvlees in masala kan ook je combineren met rijst en groenten zoals bijvoorbeeld snijbonen, sperziebonen en overige bladgroenten. Het recept is vrij simpel maar vergt wat kooktijd omdat het lamsvlees lekker mals moet worden. Het onderstaand recept is voor ongeveer 4 personen.
Benodigdheden:
- 1 kilo lamsvlees ( met of zonder bot ik gebruik zonder)
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- 1 volle theelepel tomatenpuree
- 2,5 eetlepels Surinaams-hindoestaanse massala
- 4 eetlepels olie
- snufje zwarte peper
- 1 takje selderij
- 2 maggiblokjes
- azijn of citroensap
Bereiding:
Snij het lamsvlees in reepjes of kleine stukje niet kleiner dan 3.5 cm was het vlees dan met azijn of citroensap en laat uitlekken in een vergiet. Vervolgens snij je je ui fijn en pers je de knoflook.
Verhit in een pan ( geen wok maar een pan met deksel) de 4 eetlepels olie. Fruit hierin je uien en de knoflook, zodra deze glazig worden voeg je de tomatenpuree en de masala toe. Roer goed door en als alles goed vermengd is kunnen de reepjes lamsvlees erin. Blijf goed roeren zodat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd worden.
Voeg dan een scheutje water toe aan het vlees zodat het kan sudderen. Tezamen met 2 maggiblokjes. Laat dit op een halfzacht vuurtje doorsudderen zodat het vlees lekker mals wordt ongeveer 20 a 30 minuten. Om te zien of het vlees mals is prik je met een vork in een stukje vlees en als het zacht is, is je vlees klaar.
Snij je selderij fijn en voeg deze de laatste 5 minuten toe aan het vlees. Proef of het zout naar smaak is mocht dat niet zo zijn voeg je wat zout toe. Het vlees is klaar en kan geserveerd worden met rijst en groenten of bij de roti.
Tips:
Voor degene die van heet eten houden is het lekker om een peper erbij te doen. Bij het fruiten van de knoflook en ui bak je een fijn gesneden adjoema of madamme jeanette peper mee! Mochten er kinderen mee eten kook dan de peper in zijn geheel mee de laatste 5 minuten, schep dan het vlees voor de kinderen op in een aparte bord en laat de peper dan zachtjes meekoken zodat de rest van het vlees wel heet wordt.
Mocht er teveel vlees zijn gemaakt kan dit ook makkelijk ingevroren worden. Dit is ook een lekker recept om te combineren met Surinaamse broodjes.