Phulauri

HomeSurinamcookingPhulauri

Phulauri is een lekkere Hindoestaanse snack ook wel geschreven als plaurie of phulawri. Phulauri zijn snackballetjes die gemaakt worden van dahl. Phulauri wordt veelal op Hindoestaanse feesten geserveerd.

Ingrediënten:
– 500 gram dahl (gele spliterwten)
– 1 middelgrote ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 eetlepel djira (djinten, komijnzaad)
– 1 madame Jeanette peper
– zout naar smaak
– zonnebloemolie of frituurvet
– water

Voorbereiding:
Week de dahl een nacht van te voren en laat de dahl goed uitlekken.

Bereiding:
Bak de djira kort in een koekenpan, maar laat ze niet aanbranden. De doelstelling is namelijk dat de aroma van de djira vrijkomt. Wrijf de djira vervolgens fijn met een stamper.

Doe achtereenvolgens in een blender, de dahl, de teentjes knoflook, de middelgrote ui, de madame Jeanette peper, de fijngewreven djira, peper en zout naar smaak toevoegen. Pureer het geheel tot dat er een vaste massa ontstaat.

De zojuist gepureerde massa uit de blender halen en er wat water bij doen. Draag er zorg voor dat er een werkbare deeg ontstaat. De deeg mag absoluut niet te nat of te droog zijn. Er moeten namelijk snackballetjes van gemaakt kunnen worden.

Draai nadat er een werkbare deeg is ontstaat balletjes ter grote van een euro. De balletjes mogen globaal gedraaid worden en hoeven niet mooi glad te zijn.

Bak vervolgens de Phulauri balletjes in een pan met zonnebloemolie of in een firtuurpan tot dat ze mooi bruin worden. Laat de Phulauri uitlekken op een stuk keukenrol en serveer ze warm met een Surinaamse sambal.

Tips:
Bij het maken van de vaste massa kan er eventueel ook fijn gesneden tajerblad aan de ingredienten toegevoegd worden.

Eventueel kunnen ook twee gekookte aardappelen aan de vaste massa toegevoegd worden om het geheel nog smeuiger te maken.