HomeSurinamcookingKokosbrood “Redi Bere”

Kokosbrood “Redi Bere”

Een heerlijk recept kokosbrood “Redi Bere” als je gek bent op kokos. Een Tenoba Kokosbrood “Redi Bere” is een opgerold brood met roodgekleurde kokosvulling. Waar het recept precies vandaan komt is mij nog niet echt duidelijk. Sommige vertellen dat deze lekkernij door de Surinaamse Javanen uit het district Nickerie is bedacht. Daarentegen melden weer anderen dat het afkomstig is van onze buren uit Guyana. Daar wordt het salara genoemd (ook wel Red cake en Red Belly). In Suriname noemen wij het opgerolde broodje met roodgekleurde kokosvulling “Redi Bere” wat rode buik betekend.

Kokosbrood "Redi Bere"Pin

Benodigdheden:

  • 750 gr bloem
  • 175 gr suiker
  • 1 pk gist
  • 1 glas melk
  • 3 eieren
  • 2 grote lepels boter

Voor de vulling:

  • 2 grote kokosnoten geraspt of 4 pakken voorgeraspte kokos
  • 150 gr suiker
  • Rode kleurstof

Bereiding:

Als eerste gaan we het deeg voorbereiden. De melk en het gist moet samen met 75 gram boter lauwwarm gemaakt worden. Het mag absoluut niet koken anders krijg je een andere werking van het deeg. Kluts dan 3 eieren romig met de rest van de 100 gram suiker. Doe daarna je papje van melk en gist erbij tezamen met 2 eetlepels boter. Daarna doe je lepel voor lepel je bloem erbij en kneed je het deeg tot een samenhangend geheel. Laat het deeg nu rusten voor circa 2 uur. Met een natte warme doek eroverheen.

- Advertentie -

In tussentijd maken we alvast de vulling voor de “Redi Bere”. Als je geraspte kokos uit een pakje gebruikt doe er dan een heel klein beetje water bij. Het moet niet te nat worden. Als je verse kokosrasp gebruikt dan hoeft dit niet. Meng de kokosrasp met suiker en voeg hier de rode kleurstof toe. Je mag zelf bepalen hoe rood je het wilt hebben. Verwarm dan op een heel laag pitje dit mengsel zodat alle suiker smelt. Dit duurt circa 20 minuten. Let op het mag niet aanbranden.

Verwarm je oven nu voor op 150-200 graden. Nadat het deeg gerezen is kan je het gaan bewerken. Je kan 2 Tenoba’s maken of 1 grote. Rol het deeg uit en spreid dan de vulling over het uitgerolde deeg. Rol het deeg dan voorzichtig op in de vorm van een stokbroodje. Plak de uiteinde dicht met een beetje water en bestrijk het met een mengsel van geklutst ei met 3 eetlepels melk. Bak dit dan circa 20 minuten lichtbruin. Haal het uit de oven en wikkel de Redi Bere in een vochtige doek zodat het lekker zacht blijft. Laat dit circa 5 minuten afkoelen snij het dan in plakken en smullen maar.

Tips:

Om het jezelf makkelijk te maken kan je ook voor een kant en klare witbrood mix kiezen. Dan hoef je niet zelf je deeg te maken met gist. Men gebruikt ook soms wel een vanille essence door de kokos rasp

- Advertentie -