HomeSurinamcookingKeksi – Surinaamse rumcake

Keksi – Surinaamse rumcake

Pinterest Hidden Image

Bereid je voor op een duik in de rijke, weelderige smaken van Suriname met onze bijzondere Keksi – een traditionele Surinaamse rumcake. Dit is geen gewone cake; elke hap is een viering, een perfecte symfonie van smaken die je smaakpapillen meeneemt op een exotische reis. De geur van rum gecombineerd met de zoete tonen van vanille zorgt voor een ervaring die je niet snel zult vergeten. Of je nu een ervaren bakker bent of een beginner, dit recept is eenvoudig te volgen en belooft een resultaat dat je gasten zal doen verlangen naar meer. Zet je schort aan en laat het bakavontuur beginnen!

Keksi - Surinaamse rumcakePin

Ingrediënten voor de cake:

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram suiker
 • 5 eieren
 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1/2 theelepel zout
 • 120 ml bruine rum

Ingrediënten voor de siroop:

 • 200 gram suiker
 • 125 ml water
 • 125 ml bruine rum

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een cakevorm in met boter en bestrooi het met bloem. Zorg ervoor dat alle zijden goed bedekt zijn. Schud overtollige bloem uit de vorm.

- Advertentie -

Klop in een grote kom de boter en suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, zorg ervoor dat elk ei volledig is opgenomen voordat je de volgende toevoegt.

In een aparte kom, meng de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit droge mengsel geleidelijk toe aan het botermengsel en blijf mixen tot alles goed gecombineerd is.

Voeg het vanille-extract en de rum toe. Blijf mixen tot alles goed gecombineerd is.

Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en bak gedurende 60 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt.

Terwijl de cake bakt, bereid je de siroop voor. Doe suiker en water in een pan en breng aan de kook. Laat het sudderen tot de suiker volledig is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de rum erdoor.

Zodra de cake uit de oven komt, prik je met een vork gaatjes over de hele bovenkant van de cake. Giet de warme siroop langzaam over de warme cake, zodat de cake de siroop kan opnemen. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm.

Zodra de cake is afgekoeld, keer je hem om op een serveerschaal.

Je Keksi is nu klaar om geserveerd te worden. Deze cake is heerlijk als dessert of bij de koffie of thee. Geniet ervan!

Tips voor de Keksi:

Kwaliteit van ingrediënten: De kwaliteit van je rum en vanille-extract kan een groot verschil maken in de uiteindelijke smaak van je cake. Kies, indien mogelijk, voor een goede kwaliteit donkere rum en puur vanille-extract voor de beste resultaten.

Geduld bij het doordrenken: Wanneer je de siroop over de cake giet, doe dit dan langzaam en zorg ervoor dat de cake voldoende tijd krijgt om de siroop volledig op te nemen. Dit kan enige tijd duren, maar het is een cruciale stap die je cake die heerlijke, vochtige textuur en diepe rumsmaak geeft. Als de siroop te snel wordt gegoten, kan deze van de cake aflopen in plaats van erin te trekken.

- Advertentie -