HomeSurinamcookingKue Lapis (gestoomde koek)

Kue Lapis (gestoomde koek)

Kue Lapis (gestoomde koek) is een bekende en geliefde Indonesische lekkernij. Het is een gestoomde koek met gekleurde laagjes met een heerlijke kokossmaak. Je hebt er wel een stoompan voor nodig.

Kue lapisPin

Ingrediënten:

  • 275 gram rijstemeel
  • 300 gram witte suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 gram maizena
  • 950 ml. santen (zelf persen van geraspte kokos)
  • 3 stengels pandanblad
  • voedselkleurstof in verschillende kleuren

Bereiding:

Het maken van de kue Lapis (gestoomde koek)Zet de santen op met de pandan en het zout en laat het aan de kook komen. Zorg ervoor dat de santen niet gaat schiften, dus hou het vuur in de gaten.

- Advertentie -

Als de santen heeft gekookt en de geur van de pandan heeft opgenomen moet het vuur worden uitgezet.

Meng in een kom het rijstemeel, de maizena en de suiker. Voeg hier in kleine beetjes de santen aan toe. Doe dit handmatig en zorg dat de suiker volledig is opgelost.

Als het beslag goed is gemengd, verdeel het dan in 3 delen. Laat 1 deel wit en doe in de andere 2 verschillende kleuren (bijv. groen en rood). Wees voorzichtig met de hoeveelheid, een drupje is vaak voldoende, want de kleur wordt na het stomen donkerder. Liever wat te weinig kleur dan teveel. Na de eerste laag stomen zie je wel of de kleur goed is of dat er nog een drupje bij moet.

Vet een ronde bakvorm in met olie. De bakvorm moet in een grote rijst stoompan passen. Doe als eerste een gekleurd laagje in de bakvorm (ongeveer 50 ml.)

Stoom dit een paar minuten en kijk of het is gestold. Doe dit dan om en om tot al het beslag op is. Laat daarna de koek in zijn geheel nog 30 minuten stomen.

Wacht tot de kue Lapis (gestoomde koek) helemaal is afgekoeld voordat je hem in stukken snijdt. (dit kan vanuit de bakvorm).

Bekijk het videorecept:

- Advertentie -