HomeSurinamcookingDokoen of Lemet

Dokoen of Lemet

Dokoen (dokun) of lemet, is een lekkernij gemaakt van cassave en kokos. Het is heel simpel om te bereiden. Deze lekkernij heeft zijn oorsprong uit de Javaanse keuken, de Javanen noemen het Kue Lemet en in de Javaanse versie gaan nog wat meer ingrediënten.

DokoenPin

Benodigdheden:

  • 250 gram geraspte cassave
  • 125 gram geraspte kokos
  • 45 gram bruine of witte basterd suiker
  • beetje zout
  • bananen bladeren of aluminiumfolie

Bereiding:

Schil de cassave en spoel deze goed af. Rasp de cassave fijn. Meng dan de cassave rasp met de geraspte kokos. Voeg de suiker en een beetje zout toe. Meng dit goed door elkaar.

- Advertentie -

Knip of snij de bladeren in stukken van circa 20x15cm. Verdeel hier dan het mengsel ongeveer twee eetlepels per blad. Maak dan een mooi pakketje in de vorm van een platte rechthoek. De uiteinde kan je vastmaken met een kleine satéprikker of houten tandenstoker.

Het bereiden van de pakketjes gaat in een diepe stomer, deze smeer je in met een beetje boter of plantaardige olie. Stoom de Dokoen (Lemet) gaar voor circa 20 minuten totdat hij gaar is.

Tips:

Ik vind het lekker om de dokoen wit te laten. Meeste mensen gebruiken kokossuiker of rietsuiker dat kan ook dan krijgt je dokoen een bruine kleur. De smaak is niet anders het is meer de kleur. Ook kan je ervoor kiezen om geraspte kokos met schil te nemen waar door het ook een bruin kleurtje krijgt. Hou je van kokos? Probeer dan ook eens kokosbiesjes te maken.

- Advertentie -