Nasi kuning wordt in Indonesië gegeten bij speciale gelegenheden. De kleurstof in de kunjit zorgt voor een felgele rijst die symbool staat voor geluk, omdat het ook een beetje op goud lijkt. Soms wordt de rijst geserveerd in mooie torentjes, die je kunt maken door bananenblad of stevig bakpapier te vouwen als een patatzakje, de gare rijst erin te proppen en die na even aandrukken omgekeerd op een bord te storten.
Benodigdheden:
- 250 gram rijst
- 1 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 25 gram laos, fijn gesneden
- 2 salaam blaadjes
- ½ thee lepel gemalen komijnzaadjes (even geroosterd in een pannenkoeken pan)
- ½ thee lepel gemalen korianderzaadjes (even geroosterd in een pannenkoeken pan, komijn en korianderzaadjes kan je samen roosteren in een pannenkoeken-pan)
- ½ eetlepel suiker
- 15 gram trassi
- 2 bouillonblokjes
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1/2 thee lepel kunjiet (geelwortel poeder/gele poeder)
- zout naar smaak
- 3 eet lepel olie
- keukenmachine of vijzel
- water
- pan
Bereiding:
Doe de ui, knoflook, laos, kunjiet, trassi, bouillonblokje, suiker, koriander, en komijn in een keukenmachine en maal het fijn.
Verhit een pan met olie en fruit de gemalen kruiden, roer het even om en laat het tot smaak komen;
Voeg daarna de kokosmelk en de salaam blaadjes toe en laat het koken, doe daarna de rijst erbij en roer het om;
Voeg daarna water tot aan je tweede vingerkootje en roer het weer om en laat het koken tot het water bijna verdampt is.
Optie 1: zet op een laag vuurtje en maak het dicht met een deksel voor een paar minuten tot het rijst gaar is geworden en draai het rijst af en toe om en maak het weer dicht en zet het vuur uit.
Optie 2: of als het water bijna verdampt is, zet het in een stoompan en stoom het tot dat het gaar is geworden (af en toe de gestoomde rijst draaien). Vergeet niet voldoende water in de stoompan te doen om te stomen
Tip: deze nasi kuning serveren met Javaanse kip, ghudangan, aardappels frietjes-sambel en seroendeng, daarmee is het erg lekker.