HomeSurinamcookingSurinaamse Loempia

Surinaamse Loempia

Ik ben weer terug van mijn heerlijke vakantie in zonnig Suriname. Het was erg lekker daar en heb weer veel inspiratie opgedaan om te schrijven aangezien ik daar veel lekkere dingen heb gegeten.

Een van de lekkernijen is loempia. Het is één van mijn favoriete snacks. De Surinaamse loempia is anders dan de Chinese of Javaanse loempia. Het is wel afgeleid daarvan maar door de typische Surinaamse kouseband die erin zit maakt het tot een hele andere loempia.

Surinaamse loempiaPin

Benodigdheden:

 • 1 kipfilet
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 takje selderij
 • 3 1/2 maggiblokjes ( of 3 eetlepels tuinkruidenbouillon)
 • 1 halve theelepel witte peper
 • 250 gram witte kool
 • 250 gram kouseband
 • 250 gram taugé
 • +/_ 20 loempia vellen (uit de diepvries van de toko)
 • 2 grote lepels olie
 • 1theelepel geraspte gember
 • olie voor het frituren (zonnebloem olie)

Bereiding:

Als eerste wordt de kipfilet gekookt. Doe in een klein potje de kipfilet met water. Daarin 1 teentje knoflook, 1 ui (beiden schillen maar wel heel laten), 2 maggiblokjes en 1 takje soepgroenten. Laat de kipfilet 15 minuten gaar koken. Daarna laten afkoelen en dan pluizen in fijne stukjes. Leg de kip even apart. Haal dan de loempia vellen uit de vriezer en doe het pakje in een doek zodat ze kunnen ontdooien.

- Advertentie -

Snij daarna de kouseband in kleine stukjes van 3cm en leg deze apart. Neem daarna de witte kool en snij deze fijn het liefst zo fijn mogelijk ( in bokjes of reepjes maakt niet uit) leg deze ook even apart. Maak dan de taugé schoon door de wortels te verwijden en de zaaddopjes. Versnipper daarna de ui. En pers 1 knoflook teentje.

Neem een ruime pan (ik gebruik een wok) en doe de lepels olie hierin. Vervolgens fruit je de ui en de knoflook. Als ze een beetje glazig zijn doe je de gepluisde kipfilet erbij. Marineer de kip met de gember, witte peper en 1 maggiblokje. Laat dit alles 5 minuten al roerend goed bakken. Doe daarna de witte kool erbij en 3 minuten meebakken. Dan kan de kouseband erin tezamen met nog 1 maggiblokje wederom 5 minuten laten bakken. Als laaste gaat de tauge erin roerbak het geheel en dan afproeven. De loempia vulling is klaar. Laat het een half uurtje afkoelen voordat je de loempia’s gaat maken.

De loempia vellen zijn inmiddels goed ontdooid. Neem een 1 vel er voorzichtig vanaf. Leg het voor je met de punt naar beneden. Neem een lepel vulling en plaats dat in het midden van de loempia vel. Vouw daarna de punt die het dichtst bij jou staat over de vulling heen en daarna sluit je de puntjes ermee (zoals een envelop) rol nu voorzichtig de loempia van je af. Bevochtig je vinger met wat water en plak dan de loempia dicht.

De loempia’s bak je dan kort in hete olie. Let wel op het gaat heel snel dus blijf erbij!

Tips:

De loempia’s zijn heel lekker met een chilisaus maar voor kinderen kan je gewoon ketchup gebruiken net zo lekker.

Behalve chilisaus hebben we in de surinaamse keuken ook hete ketchup saus.

De meeste mensen die de surinaamse loempia maken rollen de loempia voor het bakken eerst in een losgeklopt ei. Als je dit doet krijg je eenzachte deeg van buiten. Ik hou van knapperig dus daarom staat dat niet bij mijn bereiding.

- Advertentie -

1 gedachte over “Surinaamse Loempia”

Reacties zijn gesloten.