HomeSurinamcookingKomkommer op azijn

Komkommer op azijn

Komkommer op azijn mag niet ontbreken in de Surinaamse keuken. Het voordeel is dat je het eens in de maand kan maken en dan heerlijk kan bewaren. Iedereen heeft zijn eigen smaak wat betreft de komkommer op azijn. Ik persoonlijk hou ervan als het een beetje zout is en echt peper is! Onderstaand recept is mijn persoonlijke smaak.

Komkommer op azijnPin

Benodigdheden:

  • 1 komkommer
  • 200 ml water
  • 200 ml azijn
  • 6 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 2 madam jeanette peper
  • 4 pigment ballen
  • 4 kruidnagels

Bereiding:

Was de komkommer en verwijder de schil dun. Laat steeds een streepje schil in het midden zitten zodat er een mooi patroon ontstaat. Snij de komkommer dan in vieren zodat je een beetje van de zaad lijsten eruit kan halen. Vervolgens snij je de komkommer schuin af in plakjes. Was de peper en snij deze open zodat je de zaadjes kan verwijderen.

Neem een schone pot of grote kom en meng daar het azijn en water in. Los de suiker en het snufje zout hierin op. Proef daarna even of je het niet te zoet/zuur vindt. Iedereen heeft een ander merk azijn dus het kan wat verschillen. Is het te zuur dan doe je er een beetje water bij. Is het te zoet dan beetje meer azijn.

- Advertentie -

Neem een ruime fles( weckfles) of een ruime tupperware die goed afgesloten kan worden. Giet de helft van de azijn mengsel erin. Dan voeg je de komkommer erbij tezamen met de peper, pigmentballen en kruidnagels. Roer even goed om en giet de rest van het azijn mengel erbij zodat de komkommers goed ondergedompeld zijn. Laat het minimaal 1 dag staan zodat het goed is ingetrokken.

Tips:

Het is niet nodig om het te bewaren in de koelkast. Het enige verschil is dat ze in de koelkast wat steviger blijven. Behalve komkommer kan je meerdere groenten op azijn doen. Een paar voorbeelden zijn: rode uien, wortel, bloemkool en paprika.

De peper hoeft er niet perse in. Je kan het ook zonder peper maken. Dan is het een lekker tussendoortje ook voor kinderen. Voor degene die wel van heel pittig houden kan je er natuurlijk meer pepers bij doen.

De komkommer is het lekkerst als het een paar dagen heeft gestaan. Let wel op dat als je er een beetje uithaalt dat je er steeds met een schone lepel/vork in gaat anders bederft het! De komkommer op azijn wordt met diverse maaltijden geserveerd zoals: Surinaamse nasi, Javaanse bami en verschillende rijst gerechten.

- Advertentie -

3 gedachten over “Komkommer op azijn”

Reacties zijn gesloten.