HomeSurinamcookingKlaroen

Klaroen

Klaroen is een Surinaamse bladgroente die meestal met rijst wordt gegeten! Er zijn 3 soorten klaroen. Je hebt de klaroen met de kleine blaadjes en rode stengels, de grote klaroen bladeren en de kleine groene bladeren met groene stengels! De meeste mensen koken de grove klaroen niet! Die heeft een aparte smaak na de bereiding! Ik kook altijd de klaroen met de groene stengels en kleine blaadjes! De bereidingswijze is heel simpel maar het plukken (schoonmaken) vergt wat tijd!

KlaroenPin

Benodigdheden:

  • 1 1/2 bosje klaroen
  • 1 uitje
  • 1 teentje knoflook
  • Klein beetje olie ongeveer 4 eetlepels
  • Halve theelepel tuinkruidenbouillion of een halve maggiblokje

Bereiding:

Als eerste moet je de klaroen schoonmaken! Je gaat als volgt te werk, neem een stengel en verwijder de goede bladeren ook de kleine blaadjes! Je mag ook de zachte stengels meenemen van de blaadjes! Vul dan een bak met water en leg de blaadjes erin met een flinke hoeveelheid zout! Vul nu een andere bak (of de wasbak) met alleen water. Was de groente even en leg dan de gewassen groenten in de schone bak met water! Dit herhaal je dan nog 2 keer!de laatste keer kan je de groenten laten uitlekken in een vergiet. Dit is veel werk maar zo heb je alle bladeren goed gewassen! En het eventueel overgebleven zout goed gespoeld!

- Advertentie -

Neem een pan en doe daar de eetlepels olie in fruit dan de ui en perse de knoflook. Daarna kan de gewassen groenten in de pan! Het lijkt veel maar de groenten slinkt! Doen de deksel op de pan en laat sTomen! Na 5 minuten is het geslonken en roer je het goed om! De deksel kan er weer op en het vuur iets zachter voor de volgende 5 minuten!

Neem de deksel weer van de pan en dan e halve maggiblokje/halve theelepel tuinkruiden bouillion erin! Roer goed om en laat de deksel open zodat het water goed verdampt! Als bijna al het water weg is dan is de klaroen klaar! Serveer het met rijst en eventueel zew kip!

Tips:

Je kan klaroen ook maken met stukjes zoutvlees of garnalen erdoorheen.

- Advertentie -