HomeSurinamcookingSperzieboontjes met mais en rundvlees

Sperzieboontjes met mais en rundvlees

Dit gerecht is niet typisch surinaams maar wordt bij ons thuis wel regelmatig gegeten, omdat het lekker eenvoudig is te bereiden en je eet je dagelijkse portie groenten. Bovendien vinden kinderen dit vaak erg lekker! Door toevoeging ketjap en marinades maakt je het toch een beetje Surinaams.

Ingrediënten:
– 350 gram runderreepjes
– 400 gram sperzieboontjes
– 1 potje mais
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 ui (versnipperd)
– 1 teentje knoflook (geperst)
– 4 eetlepels Helen marinade of een andere zoet/zoute Surinaamse marinade
– 2 eetlepel zoute ketjap
– snufje witte peper
– geraspte gember ( 1 theelepeltje)
– rijst
– 1 theelepel tuinkruiden boullion ( of 1 maggiblokje)

Benodigdheden:
Wok

- Advertentie -

Bereiding:
Als voorbereiding snij je de sperzieboontjes in stukjes ongeveer zo groot als een vingerkootje. Versnipper daarna de ui en pers de knoflook alvast.

Neem een wok en doe daar een bodem zonnebloem olie in fruit hierin de ui en de knoflook. dan 1 minuut doe je er de theelepel tomaten puree bij. Voeg dan de runderreepjes toe en marineer dat tijdens het bakken met witte peper.

Laat het vlees even goed doorbakken als het bijna gaar is doe je de marinade, zoute ketjap en gember erbij. Laat dit alles lekker stomen met een deksel erop. ongeveer 5 minuten. Er moet een lekkere dikke jus ontstaan bij het vlees (anders doe je nog een beetje marinade of klein beetje water erbij).

Daarna doe je de sperzieboontjes erbij en de theelepel tuinkruidenboullion. Goed omroeren en weer de deksel erop zodat de boontjes goed kunnen stomen in de jus van het vlees.( Het hoeft niet zo te zijn dat de boontjes zwemmen in de jus maar er moet voldoende zijn om het in ieder geval niet te laten aanbranden) . Ongeveer 5 a 7 minuten laten stomen op een laag pitje)

Vervolgens kan de mais erin. Weer goed roeren. Nu de deksel er niet meer opdoen maar het vuur wat hoger doen en blijven draaien. Na 2 minuten is het klaar en kan je het serveren met witte rijst.

De bereiding van dit gerecht is heel snel en eenvoudig je hebt maar 1 pan nodig en het is binnen 20 minuten klaar. Voor de mensen die van iets pittiger eten houden kan je ook een lepel sambal (of een pepertje) door het vlees doen tijdens het bakken van de runderreepjes.

- Advertentie -