HomeSurinamcookingPitjel (petjel)

Pitjel (petjel)

Pitjel is een Javaanse saladeschotel met pinda saus die in Suriname een grote populariteit geniet. Het is een vegetarisch recept en wordt vaak op feesten en partijtjes geserveerd. De naam pitjel wordt op verschillende manieren geschreven pitjel, petjel, petjil, ik zou echt niet weten wat de juiste is maar ik schrijf het zoals ik het zeg Pitjel.

PitjelPin

Met de warme zomer temperaturen is dit een lekkere afwisseling voor de warme maaltijd. De gebruikte groenten worden heel kort gekookt waardoor de vitamine zoveel mogelijk behouden blijven.  In de loop der jaren is het een en ander weg gelaten uit het recept of vervangen. Zoals de dagoeblad die ik er in doe kan je niet altijd verkrijgen bij de toko. Je kan dat dan ook gerust weg laten. In suriname gebruiken ze een iets grovere taugé variant. Deze is hier heel sporadisch te verkrijgen. Het onderstaand recept is voor ongeveer 4 personen.

Benodigdheden:

  • 250 gram kouseband
  • 250 gram taugé
  • 1 kleine witte kool (400 gram)
  • 1 bosje dagoe blad
  • pindasaus voor 4 personen
  • zout

Bereiding:

De groenten schoonmaken. De topjes en uiteinden verwijderen van de kouseband en de kouseband wassen. Daarna snijden in stukjes van ongeveer 4 cm. De taugé schoonmaken door de bruine uiteinden te verwijderen en de zaaddopjes. Was de taugé en laat deze uitlekken in een vergiet. Snij de kool in fijne reepjes niet al te dun en niet te dik. Vergelijkbaar met ei reepjes. Maak dan de dagoeblad schoon. Haal de bladeren van de takjes je kan gerust een stukje van de zachte stengel meenemen en was de bladeren goed in een badje van zout. Alles groenten is voorgesneden en gewassen nu de volgende stap.

- Advertentie -

Je kan pitjel op 2 manieren maken de groenten stomen of even kort koken. Ik doe meestal het laatste. Neem een diepe pan en breng voldoende water aan de kook. Voeg dan genoeg zout toe. kook dan de groenten. Allereerst de kouseband het behoeft niet lang te koken 4 minuten is voldoende. Schep met een spatel de kouseband eruit en laat uitlekken. In hetzelfde kookvocht kan je de taugé, kool (2 minuten koken) en de dagoe blad blancheren. Even kort in het water zodat het even slinkt en meteen eruit halen en in een vergiet doen zodat het goed kan uitlekkern. Alle groenten moeten beetgaar zijn. Lekker knapperig anders is het niet lekker.

Als alle groenten eenmaal is uitgelekt serveer dan op een schaal de verschillende groenten met een heerlijke pindasaus erover heen.

Tips:

Als afwisseling kan je bij de pitjel ook een gekookt ei serveren. Kook de eieren en snijd ze dan mooi in parten.

Voor een nog frissere bite kan je op het opgemaakte bord ook een paar komkommer schijven doen.

- Advertentie -