HomeSurinamcookingGestoofde bokking met rijst of een broodje

Gestoofde bokking met rijst of een broodje

Bokking is eeuwenlang volksvoedsel nummer één geweest, goedkoop verkrijgbaar en lang houdbaar, er waren immers weinig voorzieningen om voedsel vers te houden. Bokking is niets anders dan gerookte en gezouten haring en bevat in niet gefileerde vorm nog alle ingewanden (inclusief hom of kuit). Ik prefereer gemakshalve de gefileerde variant, die vaak vacuüm verpakt ligt in het koelvak v/d betere supermarkt of tropische winkel. Er zijn talloze manieren om deze vissoort klaar te maken. Ik heb gekozen voor een simpele manier gestoofde bokking met rijst of een broodje.

Gestoofde bokkingPin

Ingrediënten:

  • 1 grote vette gerookte bokking
  • 3 theelepels olie
  • 1 grote ui
  • 1 tomaat of 1 theelepel tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • verse peper
  • 1 eetlepel suiker
  • halve glas water

Bereiding:

Maak de bokking schoon door het velletje, de wervelkolom met graten en de kop te verwijderen, snij dan in stukken. Niet te klein anders “smelt” de vis. Week het dan in water en spoel het tenminste 2 keer af (ontzouten). Zelfs doe ik bij de laatste keer een beetje citroen zodat het niet zo vissig ruikt. Snij dan de ui en knoflook fijn. Snij de tomaten in blokjes.

- Advertentie -

Verhit een pan met de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Als je peper gebruikt fruit na een minuut of 2 ook de peper mee. Schep dan 1 eetlepel bruine suiker erdoorheen. Daarna de tomaten (of tomatenpuree). Bak dit nog een paar minuten en schep tussentijds goed om zodat het niet aanbrand. Schep daarna de bokking erdoorheen. Schenk een beetje water erbij en laat dit met gesloten deksel op niet al te hoog vuur lekker stomen.

Bokking is geen rauwe vis dus heeft niet lang nodig om klaar te maken. Na een aantal minuten kan je de deksel eraf halen en als het vocht een beetje is verdampt en wat dikker is geworden dan is de bokking bijna klaar. Laat de deksel weg en laat nog even pruttelen. Strooi er peper en zout op naar smaak en snij een takje soepgroenten (selderij) fijn en garneer de bokking ermee.

Tips:

Server gestoofde bokking met witte rijst, een Surinaams puntje of gekookte of gefrituurde cassave. Om het wat frisser te maken kan je stukjes groene mango erdoorheen bakken.

- Advertentie -