HomeSurinamcookingBrong brong (Surinaamse rijst snack)

Brong brong (Surinaamse rijst snack)

In Suriname maakt men er een gewoonte van om geen eten weg te gooien! Alles wordt gebruikt en mocht er iets over blijven wordt dat de volgende dag een mengelmoes van kliekjes wat heel lekker is. Net zoals bij brong brong. Dit was natuurlijk vroeger het geval tegenwoordig koken we precies voor een x aantal personen.

Rijst werd of wordt altijd in grote hoeveelheden gekookt. Maar je hebt tegenwoordig rice cookers waar je rijst in kan koken zonder dat er een aangekoekt laagje in blijft zitten. Maar als je rijst in een pan kookt blijft het onderste laagje over, daarvan maakt men Brong Brong.

Brong brongPin

- Advertentie -

Ingrediënten:

  • zout
  • onderste laagje rijst van een pan
  • olie om in te frituren

Bereiding brong brong:

Verwarm de oven voor op 125 graden Celsius. Schep voorzichtig het laagje rijst uit de pan en snij of breek deze in stukken van ongeveer 5 cm.

Het rijst moet nu compleet droog worden. Vroeger deden ze dat met behulp van de zon. Maar wij gaan het rijst drogen in de oven. De oven op ongeveer 100 graden tot 125 graden droog het rijst nu in de oven totdat de rijstkorrels hard zijn geworden.

Verhit nu de olie en bak dan de stukjes rijst totdat de korrels gepoft zijn. Leg ze dan op keuken papier om uit te lekken en bestrooi dan met zout. Je brong brong is nu klaar.

- Advertentie -