HomeSurinamcookingBojo

Bojo

Bojo is een zoete lekkernij die je meestal op een feest krijgt voorgeschoteld. Het opvallende aan bojo is dat het een cake is die niet gemaakt is met bloem maar bestaat uit cassave en geraspte kokos als basis ingrediënt. Daarom is de structuur van de bojo een beetje sponsig.

BojoPin

Bojo kent vele verschillende manieren van bereiding, ook de uitkomst en de smaak is dan iedere keer anders. Iedereen maakt bojo op de manier die zij/hij zelf lekker vindt. Je hebt grove bojo (dan is de geraspte kokosnoot iets grover geraspt), finie bojo (bojo met fijn geraspte kokos), witte bojo en bruine bojo! De versie hieronder is de bojo die mijn moeder altijd maakt, de finie wit bojo. Ik vind het zo lekker omdat ze het niet grof en dik maakt.

Benodigdheden:

  • 1 pak geraspte cassave 1 kg
  • 1 half pakje geraspte
  • 1/2 blikje condens melk
  • 1 ei
  • Kwart blikje ongesuikerde melk (kara coconut cream 500 ml blikje toko)
  • 6 grote eetlepels suiker
  • 2 kopjes melk
  • amandel escense 2 dopjes
  • 1 handjes blanke rozijnen
  • 1 pakje blue band

Bereiding:

Was de verpakking van de bevroren cassave en leg deze apart om te ontdooien (in de zak laten).

- Advertentie -

Eenmaal ontdooit kan de cassave in een ruime kom. Neem een kwart van de geraspte kokos en meng deze erdoorheen. Neem een steelpannetje en schenk daar het halve blikje condensmelk en de 2 kopjes melk in. Daarna de 6 lepels suiker. Roer dan het melk en de suiker goed zodat alle suiker goed is opgelost. Schenk het daarna in de cassave. De rozijnen leg je nu even in kommetje warm water. Verwarm de oven voor om 150 graden.

Kluts een ei en schep deze dan ook door je beslag. Voeg daarna de amandel escense toe, schenk dan steeds beetje bij beetje de ongesuikerde melk bij het beslag. Het beslag moet tijdens het roeren als een papje aanvoelen. Is het beslag nog wat stug voeg dan iets meer ongesuikerde melk toe.

Neem 2 ovenschalen of 1 grote bakblik plusminus 25cm en beboter deze. De bebotering mag royaal gebeuren. Na het in boteren leg je overal in de schaal/blik een klein klontje boter (ongeveer ter grote van 1 cm). Schenk een plat laagje van je beslag in de schaal, daarna kan je de rozijnen rangschikken in het beslag. Zorg ervoor da je het een beetje goed verdeelt anders krijg je teveel rozijnen op een plek. Daarna schenk je nog een laagje eroverheen. Plaats de schaal/blik in de oven en bak de Bojo gaar in ongeveer 35 minuten. De eerste 15 minuten op 180 graden en de rest van de tijd 150 graden.

De bojo is klaar als je met je vork erin prikt en geen superwitte beslag ziet. Neem de schaal/blik uit de oven en strooi er suikermuisjes overheen! Laat de bojo goed afkoelen alvorens aan te snijden!

Tips:

Om een wat grovere bojo te maken voeg je meer geraspte cocos toe aan je beslag! Om een nog lekkerdere bojo te maken kan je een verse kokosnoot gebruiken en zelf raspen

Voor een bruine fijne bojo voeg je nadat je de amandel escense hebt toegevoegd ook een lepeltje poederkaneel toe.

De ingrediënten die ik hierboven niet helemaal heb gebruikt kan je makkelijk invriezen. Bijvoorbeeld de geraspte kokos, deze breek je gewoon als het pakje nog gevroren is daarna kan het weer in de diepvries. De ongesuikerde melk schenk je in een diepvries zakje en sluit je goed af daarna kan deze ook de vriezer in. Condens melk bewaar je in een potje met afgesloten deksel in de koelkast. (Kan bijvoorbeeld in de koffie)

- Advertentie -