HomeSurinamcookingAmsoi

Amsoi

Amsoi is een Surinaamse groente die redelijk snel klaar te maken is! Het kan met verschillende vlees of vissoorten gemaakt worden! De meeste mensen gebruiken zoutvlees! De groenten amsoi kan je halen bij de toko! Onderstaand recept is voor ongeveer 4 personen!

AmsoiPin

Benodigdheden:

  • 1 1/2 bos amsoi
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gram zoutvlees
  • 5 eetlepels olie
  • 1 theelepel tomaten puree
  • 1/2 theelepel tuinkruidenbouillio of een halve maggiblokje

Bereiding:

Snij de kontjes van de amsoi af zodat de bladeren los komen van elkaar! Was dan de bladeren een voor een! Ik leg de bladeren altijd even in de wasbak met zout! Daarna spoel ik de bladeren 1 voor 1 af. Daarna leg ik een stapeltje op elkaar en snij ze in dunne reepjes en laat het geheel uitlekken in een vergiet. Was het zoutvlees met azijn en kook het uit! Snij dan het zoutvlees in kleine blokjes.

- Advertentie -

Snij de ui fijn en pers de knoflook! Frituur de ui en de knoflook en een ruime pan samen met de tomatenpuree. Doe dan de stukjes zoutvlees erbij. Bak deze lekker door totdat ze een beetje knapperig zijn. Haal dan de stukjes zoutvlees uit de pan, probeer geen olie mee te nemen. Leg de stukjes zoutvlees even apart!

In de resterende olie doe je nu al je amsoi! Schep goed om en het lijkt veel maar al gauw gaat het slinken! Doe dan je maggiblokje erbij. Je zal zien dat het vrij veel water afstoot dat betekent dus vuur omhoog en blijven door roeren tot het water verdampt! Zodra dit het geval is dan de stukjes zoutvlees erbij doen. Proef of het zout naar smaak is en serveer de amsoi lekker met rijst!

Tips:

In plaats van zoutvlees kan je ook wel: (gedroogde) garnalen, gerookte kip, stukjes rundvlees, sauzijneworstjes, tempeh of tofu gebruiken.

Er hoef ook geen vlees in je kan ook alleen de groenten maken en ernaast een lekker Surinaamse vis gerecht serveren of Surinaamse kip ketjap!

Als garnering is amsoi helemaal af je bij het opdienen stukjes gebakken banaan toevoegt.

- Advertentie -