HomeSurinamcookingSurinaamse karbonade met spruitjes

Surinaamse karbonade met spruitjes

Elke keuken heeft zo zijn eigenaardigheden en de Surinaamse keuken is daarop geen uitzondering. Maar wat gebeurt er wanneer je twee ogenschijnlijk uiteenlopende ingrediënten combineert? Magie, dat is wat er gebeurt! Spruitjes zijn echt Hollands en deze Surinaamse twist maakt het lekker en bijzonder. Probeer deze Surinaamse karbonade met spruitjes direct!

Schouderkarbonade met spruitenPin
Schouderkarbonade met spruiten

Waarom schouderkarbonade?

Voordat we dieper ingaan op dit heerlijke recept, laten we eens kijken waarom we kiezen voor schouderkarbonade. Dit stuk vlees is smaakvol en bevat genoeg vet om het sappig en mals te maken. Ideaal voor ons Surinaamse karbonade met spruitjes recept!

Bij spruitjes denken velen aan die kleine groene bolletjes uit grootmoeders keuken. Maar wist je dat spruitjes gezond zijn en boordevol vitamines zitten? Ze geven ons recept die unieke touch die je nergens anders vindt.

- Advertentie -

Ingrediënten:

 • 4 schouderkarbonades
 • 300 gram spruitjes, schoongemaakt
 • 3 el olie
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • Peper, zout naar smaak
 • Takje tijm
 • 1 theelepel 5 spices
 • Geraspte gember (ongeveer 1 theelepel)
 • 1 theelepel Kentjoerpoeder
 • 2 eetlepels Surinaamse kruidenketjap (Shisado of Helen marinade)

Bereiding

Zorg ervoor dat je alle ingrediënten hebt klaargezet. Was de spruitjes en snijd de onderkantjes eraf. Halveer de grotere spruitjes voor een gelijkmatige garing. Schil de knoflook en ui, en hak ze vervolgens fijn. Was de karbonade met azijn of met een citroen.

Als eerste gaan we de karbonades marineren. Ik hou ervan om de schouderkarbonades in wat kleinere stukjes te snijden, maar dat is natuurlijk wat je zelf prettiger vindt. Wrijf de schouderkarbonades in met zout, peper, Kentjoerpoeder, gember, tijm en de 5 spices. Neem dan een ruime pan en zodra de olie goed heet is bak je de karbonades in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten aan elke kant tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Let op: ze hoeven vanbinnen nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen nog verder met de spruitjes.

Verlaag dan het vuur naar medium en voeg de fijngesneden knoflook en ui toe aan de pan. Fruit deze mee voor ongeveer 2 minuten, of tot ze zacht zijn en heerlijk beginnen te geuren. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt; reguleer indien nodig het vuur.

Daarna gaan we de spruitjes meebakken. Voeg de voorbereide spruitjes toe aan de pan. Bak ze ongeveer 5-7 minuten mee, onder regelmatig roeren, tot ze beginnen te verzachten en een licht goudbruine tint krijgen aan de buitenkant. Voeg dan de gebakken schouderkarbonades toe.

Het is het tijd om je Surinaamse ketjap naar smaak toe te voegen. Ik gebruik ongeveer 2 eetlepels maar di kan je natuurlijk zelf naar smaak meer of minder toevoegen. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel sudderen op laag vuur voor ongeveer 15-20 minuten, zodat de smaken zich goed vermengen en de karbonades en spruitjes volledig gaar worden.

Tips

Je kan als extra wat komkommer op azijn bij je gerecht serveren.

Controleer of de karbonades naar wens gaar zijn en proef of je tevreden bent met de kruiding. Voeg indien nodig nog wat zout of peper toe. Je kan ook een madamme jeanette toevoegen als je van pittig houdt.

Serveer de karbonades en spruitjes direct uit de pan op warme borden met rijst. Geniet van je smakelijke Surinaamse maaltijd!

- Advertentie -