HomeSurinamcookingKokoskoekjes (Kronto Koekoe)

Kokoskoekjes (Kronto Koekoe)

Het is weer eens tijd voor een lekker zoet hapje. Ik ben dol op zoetigheid en de Kronto koekjes ( kokoskoekjes) zijn perfect om in een behoeftige bui in zoetheid te eten. De kokos koeken ( Krontokoekoe is heel simpel te maken. Dit is een van de favoriete lekkernijen van mijn moeder! Ik gebruik voor dit recept verse kokos. Met kokos uit een pakje heb ik het nooit geprobeerd. De structuur van de diepvries kokos is trouwens niet grof genoeg voor deze koek soort.

KokoskoekjesPin

Benodigdheden:

  • 1 kokosnoot
  • 1 dop amandel essence
  • suiker
  • 1 stuk gember ongeveer 3 cm
  • 1  halve glas water

Bereiding:

De kokosnoot breken en de bruine schil binnen in de kokos voorzichtig verwijderen. Daarna de koks grof raspen. de stukjes geraspte kokos moet niet te klein zijn maar een lekkere bite hebben. Rasp ook de gember. Deze wel fijn raspen. Maak alvast je aanrecht of een houten snijplank nat om de kokos koekjes op te doen en te laten afkoelen.

- Advertentie -

Op 2 delen kokos doe je 1  deel suiker. Bijvoorbeeld. 2 scheppen geraspte kokos is 1 schep suiker.  Meet je suiker en je kokos af en zet het in een braadpan tezamen met de gember, dopje amandel essence en je halve glas water. De inhoud zachtjes laten pruttelen ongeveer een kwartier. Daarna de deksel eraf halen en blijven roeren in de pan totdat je ziet dat de suiker kristalliseert. Doe dan het vuur wat zachter en blijf zachtjes roeren.

Haal nu met een houten lepel steeds een hoopje kokos uit de pan en leg op je werkblad. Druk de bolletjes ietsjes plat zodat het sneller kan drogen en een mooi rond koekje wordt. De koekjes zijn van nature niet al te dun zoals deegkoekjes maar te dik is ook niet lekker. Laat ze goed afkoelen dan worden ze hard en zijn klaar om opgegeten te worden!!!!

Tips:

Bovenstaand recept is voor witte kokoskoekjes het is ook leuk om te experimenteren met kleurtjes. Je hebt verschillende food colouring producten die je kan halen en door een heel klein beetje toe te voegen aan je kokos als het kookt krijg je fantastische kleur sensaties.

Persoonlijk vind ik een overheersende gember smaak niet lekker. Ik heb daarom in mijn recept maar een klein beetje verwerkt. Mocht je daar zelf geen problemen mee hebben kan je altijd meer gember gebruiken.

Let erop dat je rekening houdt met de grote van je kokos. Hoe groter de kokos hoe meer water je nodig hebt hoe kleiner hoe minder. Ik had voor dit recept een normale grote. Als je teveel water gebruikt duurt het langer voor het opdroogt.

De kokoskoekjes zijn eenmaal opgedroogd wel 2 weken houdbaar. Bewaar ze in een afgesloten bakje.

- Advertentie -