HomeSurinamcookingOrgeade

Orgeade

Orgeade is een drank die van origine werd ingevoerd door de Joodse planters die naar Suriname kwamen. Mij is verteld dat het eerst gemaakt was van gerst. Orge betekent gerst. Daarna werden de amandelen gebruikt in de loop der jaren waardoor het nu een amandelmelk is geworden.

OrgeadePin

Orgeade wordt vaak gedronken op feesten en partijen en het is heerlijk. Je kan tegenwoordig in de toko’s kant en klare orgeade siroop kopen echter de smaak is lang niet zo lekker als zelf gemaakte orgeade. Onderstaand recept is voldoende voor 4 flessen orgeade.

Benodigdheden:

  • 250 gram zoete amandelen
  • 100 gram bittere amandelen
  • 1.5 liter water
  • 2.5 kg suiker
  • 1 schone witte katoenen doek
  • 4 schoongemaakte en van binnen droge flessen
  • blender

Bereiding:

Laat de amandelen 5 a 10 minuten wellen in kokend water. Daarna spoel je ze af met koud water en pel je de amandelen. Neem dan je blender en maal ze dan fijn.

- Advertentie -

Het moet echt een papje worden. Meng dan het water met het papje van de amandelen. Leg dan apart om te trekken (minimaal 2 uur).

Na het intrekken van de amandelen neem je de schone katoenen doek en een aparte pot. Schenk dan het papje boven de andere pot en zeef het middels de doek. Knijp het goed uit.

Als het goed is heb je nu een witte amandel melk in je pan. Merk je dat er uit het amandel papje nog witte melk kan krijgen doe er dan nog 0.5 liter water bij en laat weer even trekken.

De suiker en het vocht nu vermengen totdat de suiker volledig is opgelost. Dan aan de kook brengen en zodra deze opkookt het vuur lager doen en goed omroeren en wachten tot het niet meer borrelt. Daarna weer de vlam verhogen en zodra deze weer opkookt het vlammetje weer zachter doen en goed omroeren. Dit nog een laatste keer herhalen.

De orgeade even 10 minuten laten afkoelen en dan zeven. Daarna volledig laten afkoelen en in de schone goed sluitende flessen schenken. De orgeade voor gebruik in een karaf schenken en dan aanlengen met water en melk!!

Tips:

Zorg ervoor dat al je keukengerei schoon is. Dus de kookpot, blender, de katoenen doek en de flessen. Is dit niet zo dan kan je orgeade gaan beschimmelen.

- Advertentie -