Surinaamse soepen eet je het hele jaar door. Dat betekend weer een heerlijke Surinaamse soep maken en wel Gritibana soep. Je kan de soep zo luxe maken als je zelf wilt maar een simpele versie is natuurlijk ook mogelijk. Ik beschrijf hieronder de simpele versie met niet al te veel vlees erdoorheen. Onderstaand recept is voor ongeveer 5 personen.
Benodigdheden:
- 6 groene bananen
- 1.5 liter water
- 1 ui (versnipperd)
- 1 teentje knoflook ( heel laten)
- 2 takjes selderij (surinaamse soepgroenten)
- 1 tomaat ( in stukjes)
- halve theelepel tomatenpuree
- 1 stukje cassave pakje uit de diepvries)
- zout
- 2 lepels tuinkruiden bouillon of 4 a 5 bouillon blokjes
- 2 lontai (pimentkorrels)
- 1 pakje vlerken ( 6 stuks)
- 200 gram poulet
- rijst voor 5 personen
- 1 madame jeanette peper
Bereiding:
Neem een ruime soeppan daarin bereid je het bouillon voor de Gritibana soep. Dat vromt je basis. In het water gaat de gesneden ui, de fijn gesneden soepgroenten, tomaat in fijne stukjes, hele knoflook, halve theelepel tomaten puree, 2 lontai en 1 eetlepel tuinkruiden bouillon (of 2 a 3 bouillon blokjes). trek hiervan een bouillon, na 15 minuten voeg je je gewassen vlees toe.
Eerst je poulet (deze hoort wat langer te koken dan de vlerken) de poulet laat je ongeveer 15 minuten koken in de bouillon zodat die een beetje zacht wordt. Na 15 minuten kunnen de vlerken erin. Kook zachtjes op middelmatig vuur.
Tijdens het koken van je bouillon schil je je bananen. De schil is vrij stug dus schil de bananen goed zodat er geen randje van de binnenste schil op de banaan blijft zitten. Rasp dan de bananen en ook het kleine stukje cassave. Meng dit alles goed doorelkaar tezamen met een halve theelepel zout.
Na ongeveer 20 minuten schep je je vlees uit de soeppan. Leg deze in een aparte bord. Schenk dan een kopje gekookt water bij de soep en proef of de bouillon voldoende op smaak is. Is dat niet het geval dan voeg je nog een bouillonblokje of nog meer tuinkruidenbouillon toe.
Neem nu een kwart van het geraspte banaan en cassave en roer deze goed door de soep. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat en blijf roeren zodat er geen klontvorming ontstaat! Wordt de soep te dik schenk dan een beetje gekookt water erbij! Kook dit ongeveer 10 min.
Dan doe je het vuur heel erg zacht en probeer je steeds een klein klontje van de schaafsel bijeen te pakken. Niet groter dan een hazelnoot. Laat deze voorzichtig in de soep zakken! Herhaal dit dan steeds tot de geraspte banaan/ cassave op is of alsje denkt dat het voldoende is.
Dit worden de tomtom balletjes. Als je dit doet mag je niet meer roeren ander gaan de balletjes kapot! Laat de soep op een heel zacht vuurtje door koken ongeveer 15 min. Daarna kan je de apart gehouden vlees er weer doorheen doen en een peper voor de geur en smaak. Roer daarna en proef of de smaak is zoals gewenst. Zoniet voeg dan nog wat zout toe. Is de soep te dik dan een beetje meer water!
Schenk de soep in een kom en serveer met rijst!
Tips:
De authentieke manier om deze soep gritibana soep te maken is om er kokosmelk bij te doen. Bij stap 3 voeg je dan ipv een kopje water een kopje kokosmelk
Een stukje gedroogde vis geeft de soep een andere smaak en wederom de smaak van hoe onze overgootouders het maakten
Als variate qua vlees in de soep kan je denken aan; zoutvlees, schenkel, varkensstaartjes (agoetere) of kipfilet.