HomeSurinamcookingOkersoep Okro Bravoe

Okersoep Okro Bravoe

Okro Bravoe ook wel okersoep genoemd is een goed gevulde soep die als hoofdmaaltijd wordt gegeten. Okro Bravoe is dus een maaltijdsoep. Je kan de soep eten met rijst en eventueel met tom tom (bananen balletjes) eten. De ingrediënten van de soep zijn naar een ieders smaak te variëren. Ik heb bijvoorbeeld gekozen om de droge vis er niet in te doen vanwege mijn dochter haar allergie. De basis van de soep bestaat uit de okers de antroea en de tajerblad. Het vlees of vis is te variëren bekijk de tips onderaan het recept.

OkersoepPin

Benodigdheden:

 • 250 gram soepkip
 • 150 grap zoutvlees (gekookt en in stukjes gesneden van circa 1.5×1.5 cm)
 • 2 liter water ( 1  extra liter water apart houden)
 • 4  kleine antroea
 • 4 pimentkorrels
 • 1 madamme jeanette peper
 • 4 takjes selderij
 • 10 okers
 • 1 ui
 • 1 bosje tajerblad ( ongeveer 8 takjes)
 • 2 groenten bouillonblokjes
 • rijst voor 4 personen

Bereiding:

Was het zoutvlees en kook het uit. Snij daarna de zoutvlees in blokjes van anderhalve centimeter. Was de kip met azijn of citroen en snij in stukken van ongeveer 4 cm groter mag ook maar niet te klein anders lost de kip op in de soep. Snij de uien in ringen en de selderij in grove stukken. De okers schoonmaken door middel van de buitenkant even te raspen met je mes en de top verwijderen daarna in schijfjes snijden. De antroea’s was je en daar haal je ook het kroontje vanaf. Bij de tajerblad verwijder je de stengel en was je de bladeren goed.

Breng in een ruime soeppan 2 liter water aan de kook. In het water doe je als eerste 4 pimentkorrels, de soepgroenten, ui, 2 bouillonblokjes en de tajerblad. Laat dit ongeveer 15 minuten koken. Haal daarna de tajerblad eruit en leg deze in een apart kommetje of pannetje. Dan kan de kip en de zoutvlees in de soeppan tezamen met de okers en de antroea’s. Laat dit nu lekker koken op halfzacht vuur ongeveer 20 minuten.

- Advertentie -

De tajerblad die in je apart hebt gezet kan je nu met een lepel fijn kloppen. Daarna mag het weer terug in de soep. Als het goed is krijgt je soep nu een dikkere structuur. Proef de soep en voeg eventueel zout naar smaak toe. Is de soep te dik doe dan nog een beetje water erbij. Is de soep de dun laat de laatste 10 minuten de deksel van de pan zodat het water een beetje kan verdampen. kook de laatste 3 minuten de peper mee. Laat de peper niet openbarsten anders wordt de soep te heet.

Schep in een plat bord een beetje rijst en in een diepe kom de okersoep. Zorg ervoor dat je bij iedereen 1 antroea hebt geserveerd. Laat ook je eters weten dat er pimentkorrels inzitten. Als je wilt kan je aan het einde van de kooktijd de pimentkorrels verwijderen zodat je gasten die niet in hun soep vinden.

Tips:

Voor degene die van pittig houden kan je de peper natuurlijk eerder meekoken. Hierdoor barst de peper open en wordt de okersoep lekker pittig.

De rijst kan je iets minder opscheppen als je ook Tom Tom balletjes erbij serveert.

Droge vis in de soep is ook heerlijk, De droge vis was je en kook je meteen mee met stap . Haal de droge vis uit de pan bij stap 3 en ontgraat de vis. Voeg de vis weer toe bij de laatste 10 kookminuten. Als je het gelijk erin gooit dan valt de vis uit elkaar.

Ook heel lekker bij deze soep is krabben. Krabben schoonmaken en de laatste 10 minuten meekoken.

- Advertentie -

Reacties zijn gesloten.