Surinaamse Bruine Bonen


Bereiding:
Hak de Kip in 4 of meerdere kleine stukjes ( afhankelijk van de groote van de kippenbout) en was het met azijn of met citroen. Kook het zoutvlees uit ( in een pan met water ongeveer 30 minuten tot hij iets zachter en snijbaar is) snij het in kleine stukjes.

Neem een ruime soep pan. Verhit de olie en fruit hierin de ui en de hele knoflook. Doe daarna de tomaat erbij en de theelepel tomaten puree. Bak het ongeveer 2 minuten en doe vervolgens het zoutvlees en de kip met 1 eetlepel ketjap erbij. Laat dit ongeveer 7 minuten bakken op middelhoog vuur. Doe daarna de potten bruine bonen erbij tezamen met de 3 maggiblokjes, 4 pimentballen, de soepgroenten en de eetlepel suiker.

Laat dit even pruttelen en doe daarna de glas water erbij. Doe het vuur iets zachter en laat het stoven met de deskel erop voor ongeveer 35 minuten. Roer de Surinaamse Bruine Bonen af en toe en druk tegelijkertijd de bonen een beetje plat. Hierdoor krijg je een iets dikkere soep.

Kook de rijst voor 4 personen. Proef de bruine bonen en voeg eventueel naar zout (maggiblokje) en suiker toe naar smaak. Schep het rijst op een plat bord met als garnering de zoet/zure komkommer op azijn. De soep opscheppen in een aparte kom!!

TIPS:
Varieer de bruine bonen ook eens met verse groenten zoals paprika rood en groen. Snij de paprika in kleine stukjes (blokjes) en laat ze de laatste 8 minuten mee stoven.

In plaats van zoutvlees en kip kan je ook spekjes, rookworst, kipfilet, runderpoulet of sucade lappen gebruiken.

Ook lekker bij de bruine bonen is een simpele salade. Het maakt het geheel lekker fris.

Voor de liefhebbers van pittig eten kan je tijdens het stoven van de bruine bonen 2 madame jeanette pepers toevoegen. De pepers zullen naarmate de soep kookt een heerlijke geur afgeven en ook de smaak word iets pittiger. Wil je het nog pittiger hebben snij de pepers even open en verwijder de zaadjes en daarna weer terug in de soep doen.

- Advertentie -
- Advertentie -