HomeSurinamcookingLosie Foroe | Surinaamse Kip (Barbecue)

Losie Foroe | Surinaamse Kip (Barbecue)

Zoals bekend maakt kip regelmatig deel uit van veel Surinaamse gerechten. Losie Foroe (gegrilde kip) is een van de Surinaamse kip gerechten die ik met veel plezier maak. Aangezien ik van barbecuen hou, heb ik besloten om dit recept samen met de barbecue rub met jullie te delen.

Losie foroePin

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels Sojasaus
  • 6 eetlepels Barbecue rub (Het recept leest u in het artikel Barbecue rub – Droge marinade)
  • 4 kippenbouten met rugstuk of een hele kip
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels azijn

Voorbereiden en bereiden van de Losie Foroe

Wassen:
Was de kip of kippenbouten in een badje van water en azijn en laat het even staan. Spoel de kip vervolgens af en pers de citroensap er over heen, aansluitend nog een keer afspoelen met water. Waarom de kip wassen? De azijn en citroen reinigen en desinfecteren het vlees. De kip zal hierdoor ook mals worden en tevens zal de droge barbeque rub en marinade beter en dieper doordringen in het vlees. Het grote voordeel hiervan is dat de kip een veel betere smaak en structuur zal hebben.

Barbeque rub:
Leg de kip in een pot, grote bak of ovenschaal en maak met een scherp mes of satestok een aantal gaten in het vlees. Het is van belang dat u dit goed aanpakt, wat dit is de basis voor de lekkere en malse smaak van het vlees.

- Advertentie -

Sojasaus Marinade:
Wrijf vervolgens de 4 eetlepels sojasaus in de huid van de kip of kippenbouten. Draag er zorg voor dat dit gelijkmatig gebeurt zodat de sojasaus goed door de huid van de kip of kippenbouten doordringt. Indien gewenst kan een dopje cognac worden toegevoegd voor een unieke smaak sensatie. Laat de marinade vervolgens een paar uur intrekken. Dit doet u door de kip of kippenbouten af te dekken met huishoudfolie en dit vier uurtjes te laten staan.

Barbecuen en grillen maar…
De kip en kippenbouten kunnen op de barbeque of in de grill oven. Voor de grill of hete lucht oven kiezen wij een stand van 180 graden celsius en indien er gebruik wordt gemaakt van een barbeque is het verstandig deze niet te hoog te zetten (indirect grillen) anders wordt de kern van het vlees niet gaar.

Wanneer is de Losie Foroe – Barbecue kip gereed?
Na een uur op de barbecue of in grill oven is de Losie Foroe (gegrilde kip) klaar. Zelf kies ik er voor om gebruik te maken van een vleesthermometer en stop deze dan in de kern van het vlees, als deze 80 graden Celsius aangeeft is de Losie Foroe goed gaar en mals. Indien u niet de beschikking heeft over een vleesthermometer kunt u ook proberen om een kippenpoot los te draaien. Als dit erg makkelijk los te draaien is, is de kip klaar.

- Advertentie -

Reacties zijn gesloten.