In de Surinaamse keuken wordt er gebruik gemaakt van een heleboel verschillende Surinaamse ingrediënten. De lijst wordt vooral bepaald door de verschillende invloeden die de diverse bevolkingsgroepen in Suriname hebben op de Surinaamse keuken gerechten.
Op deze pagina vindt u een overzicht met de meest voorkomende Surinaamse ingrediënten. Dit is een groeidocument en zal steeds aangevuld worden. Heeft u zelf aanvullingen? Dan kunt u deze inzenden door middel van onze contactpagina.

Familie van de Madame Jeanette. De Adjoema peper heeft de vorm van een lampion en is verkrijgbaar in de kleuren geel, rood, groen en oranje.

Aji-no-moto is een smaakversterker die zijn oorsprong kent uit de Japanse keuken. Aji-no-moto wordt wel eens vergeleken met Chinese vetsin.

Knorr Aromat smaakverfijner is een rijk bouquet van kruiden en specerijen, zorgvuldig geselecteerd om vele gerechten op een verfijnde manier op smaak te brengen.

Baksoda of baking soda is een zuivere sodium bi-carbonaat. Het zorgt ervoor dat het bakmengsel rijst en luchtig wordt. Baksoda wordt vaak bij de bereiding van Roti en de Roti pannenkoek gebruikt.

Bakkeljauw een gepekeld en vis. Het wordt in de Surinaamse keuken gebruikt bij vele gerechten zoals Heri Heri, Moksi alesi en Teloh.

Een tropische vrucht die wat weg heeft van een augurk. Vind je vooral terug bij inmaak op azijn en Chutney.

Het wordt ook wel stervrucht genoemd, omdat plakjes carambola op een ster lijken.

Zuur van de citroen in poedervorm.

Pikant zoete honing sojabonensaus is ideaal om te barbecueën, grillen, roerbakken of marineren van kip en ander vleessoorten.

Het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen. Wordt vooral gebruikt voor de aroma. Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen.

Verkrijgbaar als komijnzaad of komijnpoeder.

Geconcentreerde vloeibaar smaak en geur extract in verschillende smaken (amandel, vanille, markoesa etc.) voor de bereiding van koeken en Surinaamse siroop.

Geroosterde saucijsjes, chinese worstjes.

Chinese vijfkruidenpoeder met steranijs, kaneel, peper, venkel en kruidnagel.

Gedroogd en gepekeld in zakjes verkrijgbaar. Gedroogde garnalen zijn lekker in Surinaamse sambal en bij kouseband.

In het Surinaams Géripesie. Bekend van de gele erwten soep of Hindoestaanse snack Phulauri.

Gember komt van de wortelstok van de gemberplant. Het heeft een bijzondere krachtige en scherpe smaak.

Variant op de Géripesie maar dan met de groene spliterwten.

De van de Cappario spinosa afkomstige bloesemknopjes verkrijgbaar in zout en azijn en in kleine potjes.

Ook wel geschreven als kentjur of kencur en is afkomstig van de wortelstok van de plant Kaempferia galanga.

Ketoembar is de Indonesische naam voor korianderzaad. Ketoembar is zoet en geurig van smaak.

In de surinaamse keuken worden verschillende soorten gebruikt. Je hebt zowel zoete als zoute ketjap waar verschillende kruiden aan zijn toegevoegd. Enkele merken zijn: Helen kethap, Sishado, Faja lobi en dergelijke.

Zoute Indonesische ketjap gemaakt van sojabonen.

Zoete Indonesische ketjap gemaakt van sojabonen.

Een soort bakpoeder die bij de bereiding van koeken gebruikt wordt.

Veelal wordt geraspte kokosnoot in verschillende gerechten en koeken gebruikt.

Kokosmelk is een mengsel van het kiemwit van de kokosnoot en water. Het heeft de kleur van melk.

Wordt ook wel koenjit, curuma of Indiase geelwortel genoemd. Het wordt gewonnen uit de Curcuma longa plant.

Een wortelstok plant verwant aan de gember familie. OOk wel Thaise gember of galanga genoemd.

Laurierbladeren worden meestal gedroogd gebruikt in stoofpotten en soepen meegestooft.

De limoen is familie van de citroen. In vergelijking met een citroen is een lemmetje klein en groen van kleur.

De hete Surinaamse peper die veelal in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. De Madame Jeanette zijn geel en hebben langwerpige vorm.

Het oerhollandse maggiblokje wordt in veel Surinaamse gerechten gebruikt.

Gele kleurstof die gewonnen wordt uit een paarse passievrucht. Vergelijkbaar met saffraan alleen is Masoesa veel goedkoper. Bekend van de Masoesa moksi alesi

Kerrie mengsel uit de Hindoenstaans Surinaamse keuken. Deze gele massala is veel geuriger dan de ‘Hollandse’ kerrie. Massala is een hoofdingrediënt van Roti massala kip met kouseband.

Mie is de Chinese ‘spaghetti’ en is gemaakt van tarwebloem. Mie wordt ook gebruikt voor Tjauw min en voor de Surinaamse bami wordt de normale spaghetti gebruikt.

Napi is de stengelknol van Dioscorea trifida L. Napi wordt gegeten als aardappel of ook tot soep gekookt.

Chinese sojasaus; pikant met oesterextract.

Pimentkorrels zijn zaden en worden zowel in gedroogde als in gemalen vorm gebruikt. Pimentkorrels worden ook wel Jamaicapeper, nagelpeper, pimentbes of allspice genoemd.

Diepvries tayer die als basis voor de Surinaamse ovenschotel pom wordt gebruikt.

Heeft een citroenachtige smaak. Wordt in gedroogde vorm gebruikt bij veel al stoofschotels. Salamblad wordt ook wel Indonesische laurier genoemd.

Geurige stengels, die vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar zijn.

Sojasaus is een gefermenteerde saus dat als smaakmaker wordt gebruikt. Sojasaus is gemaakt van de sojabonen, geroosterde granen, water en zeezout.

Transparante Chinese vermicelli. Wordt gebakken of geweekt in water. Voor Saoto soep wordt het gebakken.

Stervormige specerij van de bloem van de anijsplant.

Wortelknol van de kruidachtige, vaste plant. Tayer is een aardvrucht, groot, dik en geel van binnen. Wordt veel in soepen gebruikt.

Bruine karamelachtigge pasta van gefermenteerde garnalen of kleine visjes. Wordt vooral in kleine hoeveelheden gebruikt.

Tuinkruidenbouillon geeft je gerechten extra smaak. Bouillon is geschikt voor soepen, sauzen, jus, pasta, rijst, vlees en groente. Wordt gebruikt in plaats van maggiblokjes of aromat

Urdi zijn in Europa beter bekend als mungbonen. Veel al dient de urdi eerst een nachtje in water geweekt te worden voordat het in een gerecht gebruikt wordt.

Een lekkere roerbaksaus met voor vlees en groente gerechten.

Zoutvlees is gepekeld rundvlees. Om het meeste zout te verwijderen moet zoutvlees altijd een aantal malen uitgekookt worden. Als vervanging kan ook pekelvlees gebruikt worden..